
Palmový olej
Otázka
Ako je to s palmovým olejom? Nie je pre zdravie škodlivý?
Odpoveď
Palmový olej má veľa nasýtených tukov.
Palmový tuk obsahujú margaríny, sušienky, chlieb a pekárenské výrobky, raňajkové cereálie, instantné rezance, polievky, omáčky, zemiakové hranolčeky, hotové jedlá, slané snacky, čipsy, popcorn, dezerty, čokolády, zmrzliny a mnohé ďalšie technologicky spracované potraviny. Nachádza sa aj v bio a raw produktoch a tiež aj vo fast food jedlách. Palmový tuk má neutrálnu chuť, tepelne je veľmi stabilný a odoláva teplote až 210-220°C. Pre dobré technologické vlastnosti a nízku cenu je v potravinárstve veľmi obľúbený. Je najpoužívanejším olejom pri výrobe technologicky spracovaných potravín. Jeho nebezpečenstvo sa skrýva v tom, že ho konzumujeme bez toho, aby sme si to uvedomovali, v skrytej forme, v potravinách, ktoré za tukové nepokladáme. Vysoký a dlhodobý príjem technologicky spracovaných potravín znamená aj nadmerný príjem nasýtených tukov. A to ohrozuje zdravie, najmä srdce a cievy. Preto by sme mali priemyselne spracované potraviny konzumovať čo najmenej a fast food stravu by sme nemali jesť vôbec. Bezpečný príjem nasýtených mastných kyselín u dospelého človeka je menej ako 20 gramov denne.