Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké potraviny plné vitamínu C a antioxidantov. Cuketová nátierka je vhodná na ľahšiu večeru alebo pri letných večerných grilovačkách. Príprava tejto chutnej nátierky vám nebude trvať dlhšie ako 15 minút. Jedna porcia 55 g má energetickú hodnotu len 290 kJ.
Cuketu nastrúhame na strúhadle na menšie kolieska. Do hrnca pridáme lyžičku olivového oleja.
Strúčik cesnaku roztlačíme nožíkom, aby sa z cesnaku lepšie uvoľnili prospešné látky a takto roztlačený ho pridáme do hrnca s olivovým olejom a opečieme pre spestrenie chuti. Opečený cesnak vyberieme z hrnca a odložíme bokom.
Do hrnca pridáme nastrúhanú cuketu na kolieska a asi 3 minútky opečieme. Následne hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme ďalších 7 minút.
Medzitým si nakrájame 50 g gazdovského syru nadrobno, pridáme do hrnca k cukete a premiešame.