Hľadáte aj vy ten správny spôsob stravovania, teda diétu, ktorá by vám chutila, no zároveň by ste vedeli, že prospieva zdraviu a udržíte si vďaka nej váhu v norme? Možno to netreba komplikovať. Jedzme ako v stredomorí a buďme zdraví!
Stredomorská alebo mediteránska strava je spôsob stravovania, ktorý vychádza z tradičného stravovania ľudí na ostrove Kréta a v južnom Taliansku v polovici 20. storočia. Zistilo sa, že ľudia z týchto oblastí sa dožívajú vyššieho veku ako je bežný priemer, a to v dobrom zdraví.
Hlavnú rolu v nej zohráva zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, kvalitné oleje namiesto živočíšnych tukov, orechy a semená. To dopĺňajú mliečne výrobky, vajcia, biele mäso a ryby. Červené mäso a cukor sú ponechané na špeciálne príležitosti a jedia sa málo. Pitný režim tvorí najmä voda a občas deci červeného vína.
Nie je to nič náročné však? Výhodou tejto diéty, alebo stravovania je to, že je nesmierne chutné, pestré, sýte a jednoduché na prípravu.
Stredomorský spôsob stravovania znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, rozvoja diabetu, demencie a zhoršovania kognitívnych funkcií aj riziko rakoviny a prospieva črevnému zdraviu, ktoré je nesmierne dôležité pre celkové dobré fungovanie organizmu. Táto strava zmierňuje chronický zápal v tele, čím ho chráni pred chorobnými procesmi.
V roku 2022 bola vyhlásená za najlepšiu diétu pre diabetikov. (https://health.usnews.com/best-diet/best-diabetes-diets)
Pomáha udržiavať zdravú váhu, krvný cukor aj cholesterol v norme a znižuje riziko metabolického syndrómu.
Jednoducho samé dobré a dôležité veci.
Zo stredomorskej stravy vychádzajú aj jedálničky, ktoré sme pre vás pripravili vo forme videí v projekte „Zdravo a so srdcom“. Všetky recepty nájdete v knihe Redukčná diéta 2.
https://www.zelenyjezko.sk/search-engine.htm?slovo=skybova&search_submit=&hledatjak=2
Základ tvorí:
Obmedzene:
Len občas:
Vôbec:
Zdroje: