Chcete byť dlho mladí, zdraví alebo schudnúť? Udržte si stabilný cukor.
Udržať si stabilnú hladinu cukru v krvi (glykémiu) je veľmi dôležité. Pre zdravie, chudnutie aj pre spomalenie starnutia. Poznáte triky ako nemávať s cukrom?
O tom, že stabilná hladina cukru v krvi je fajn, ste už možno počuli. Keď je príliš nízka, cítime slabosť a hlad, keď je privysoká a v tele zle regulovaná, hovoríme o ochorení. Ide o diabetes I. či II. typu alebo o inzulínovú rezistenciu či prediabetes, teda predštádium cukrovky.
Normálna hladina cukru v krvi je 3,3 – 5,5 mmol/l, hodinu až dve po jedle do 8,5 mmol/l.
Pre ľudí s cukrovkou je stabilizovanie krvného cukru životne dôležité. Ale pozor! Prospieva každému. Aké má výhody?
Ako nám stabilná hladinu cukru v krvi prospieva?
Reguluje pocit hladu a sýtosti, vďaka čomu bráni vlčiemu hladu a nekontrolovanému jedeniu.
Zbavuje nás častého hladu, únavy, aj zahmleného myslenia.
Pomáha pri úprave hormonálnych problémov, problémov s plodnosťou aj symptómoch menopauzy.
Prospieva kvalite pleti a spomaľuje starnutie.
Zlepšuje spánok aj imunitu.
Zmierňuje príznaky duševných ochorení.
Je prevenciou pred inzulínovou rezistenciou a cukrovkou.
Pomáha nám v prevencii pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, Alzheimerom, rakovinou aj stukovatením pečene.
Je prevenciou pred priberaním podkožného tuku a prospieva chudnutiu.
Prečo je to tak?
Pri rýchlom vzostupe cukru prichádza k zaťaženiu mitochondrií, ktoré začnú vo zvýšenej miere produkovať voľné radikály. Tieto agresívne látky poškodzujú naše bunky a DNA a vedú k oxidatívnemu stresu a zápalu. Práve tento zápalový proces stojí za väčšinou civilizačných ochorení. Zároveň prichádza k starnutiu organizmu v procese, ktorý sa nazýva glykácia.
Veľkými výkyvmi cukru v krvi prichádza k reakcii, ktorá sa nazýva glykácia. Tá vedie k ochoreniam spojeným so starnutím. Ak spomalíme glykáciu, spomalíme proces starnutia.
Pri tejto reakcii prichádza k naviazaniu glukózy na bielkoviny a tuky. To vedie k tvorbe produktov nazývaných AGE (advanced glycation end products), ktoré sa kumulujú v tkanivách, čo následne vedie k strate funkcie bielkovín a zhoršenej elasticite tkanív v cievach, koži či šľachách.
Pri zvýšení hladiny cukru v krvi sa zároveň vyplavuje inzulín a nadbytočná glukóza sa ukladá do pečene, svalov a tukových buniek. Vtedy priberáme.
Stabilizácii cukru v krvi a jej zdravotným benefitom sa venuje mladá francúzska vedkyňa Jessie Inchauspé alias Glucose Goddess. Tu sú jej triky ako si udržať glykémiu efektívne stabilnú.
Tipy a triky ako si udržať stabilnú hladinu cukru v krvi
Jedzte potraviny v správnom poradí. Najprv zeleninu a bielkoviny (mäso, vajcia, ryby, mliečne výrobky, tofu). Potom sacharidové potraviny (chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky..)
Ku každému jedlu jedzte zeleninu. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Jedzte slané raňajky. Pomôžu vám regulovať pocit hladu a stabilizovať hladinu cukru v krvi už od rána.
Ovocie jedzte v celku. Džúsy neobsahujú vlákninu, čo má za následok rýchly vzostup hladiny cukru v krvi. Preto jedzte ovocie v celku.
Dajte si slanú desiatu. Sladká desiata na lačný žalúdok rozkýve hladinu cukru, zvyšuje pocit hladu a podporuje priberanie.
„Oblečte“ sacharidové jedlá. Pridajte k chlebu šunku, k ovociu tvaroch. Jednoducho pridajte k sacharidovým jedlám bielkovinu a tuk. Hladina cukru zostane stabilnejšia a vy sýtejší.
Sladké až po jedle. Ak máte chuť na niečo sladké, zjedzte to radšej po jedle. Vaša hladina cukru zostane stabilnejšia.
Lyžička jablčného octu do vody pred jedlom. Pomôže vám znížiť nárast glykémie až o 30%. Jablčný ocot blokuje enzým amyláza, ktorý rozkladá cukry už v ústach.
Aspoň 10 minút pohybu po jedle. Svaly spotrebujú časť prijatej energie a glykémia zostane stabilnejšia.