Sú orechy, popcorn, či proteínové tyčinky vhodné aj pri chudnutí? Patria vôbec maškrty do redukčného jedálnička?
A: Pri redukcii hmotnosti je dôležité sledovať predovšetkým energetickú hodnotu potravín.
Orechy síce patria k nutrične hodnotným potravinám, ale súčasne majú aj vysoký obsah energie a tukov. Pre porovnanie 1g tuku obsahuje 9 kcal (38 kJ) a 1g sacharidov či bielkovín obsahuje 4 kcal (17 kJ), čiže polovičné množstvo energie.
Sto gramov orechov v priemere obsahuje 2 600 kJ a to je dôvod, prečo nie sú vhodnou potravinou počas chudnutia a dodržiavania redukčnej diéty.
V rámci racionálneho stravovania a kontroly hmotnosti môžu byť orechy zdravou maškrtou. Konzumovať by sme ich však mali vždy s mierou.
A: Popcorn patrí k potravinám s vysokou energetickou denzitou a má aj vysoký glykemický index. Nie je vhodné konzumovať ho večer a pravidelne.
Aj napriek tomu, že popcorn vyzerá diétne, skutočnosť je iná. Popcorn obsahuje hlavne koncentrované sacharidy. Jeho energetickú hodnotu zvyšuje aj pridaný tuk, ktorý mu spolu so soľou pridáva na chuti.
100 gramov popcornu obsahuje asi 1 800 kJ. Rovnaké množstvo energie obsahuje aj 100 g vyprážaného bravčového rezňa, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za vysoko energetický pokrm.
A: Gaštany obsahujú veľa sacharidov a majú vysokú energetickú hodnotu. Občas si ich samozrejme dať môžeme, ako všetko, ale s mierou. Počas redukčnej diéty vhodné nie sú.
Z nutričného hľadiska sú gaštany dobrým zdrojom minerálnych látok a vitamínov, ale ich energetická hodnota je vysoká. Gaštany v 100 g obsahujú až 820 kJ, čo je v porovnaní napríklad s varenými zemiakmi, takmer trikrát viac.
Gaštany, tak ako aj iné sacharidové potraviny (v 100 g je viac ako 42 g sacharidov), na dlho nezasýtia. Preto by sme mali vždy kontrolovať koľko pečených gaštanov, gaštanového pyré, alebo iných gaštanových pochúťok zjeme.
A: Počas redukčnej diéty nie sú proteínové tyčinky vhodnou náhradou bežnej stravy.
Proteínové tyčinky sú doplnkom výživy a sú určené pre profesionálnych a výkonnostných športovcov, ktorí majú zvýšené požiadavky na bielkoviny a sacharidy počas výkonu. Pri malom objeme dodajú pomerne vysoké množstvo energie, pričom najvyššie zastúpenie živín majú sacharidy.
Jedna tyčinka, o hmotnosti 40 až 100 g podľa druhu, dodá 700 až 1300 kJ, čo je približne 300 až 350 gramová porcia diétneho jedla. Z dôvodu malej porcie a nízkeho obsahu vlákniny nemajú tyčinky dostatočnú sýtivosť.
Bežná porcia vhodne zvoleného hlavného jedla nielen lepšie zasýti, ale má obvykle aj optimálnejšie zastúpenie živín, vyšší obsah polysacharidov, vlákniny a vody.
Tyčinky majú sladkú chuť a malý výber príchutí, čo je ďalší dôvod, prečo nie sú vhodnou voľbou pre chudnúcich. Kvalitné jedlo pripravené z čerstvých surovín prináša nielen chuťové zážitky, ale aj zdravotné benefity.