Čím sladiť pri chudnutí? Je lepší med ako cukor? V tomto článku otázok a odpovedí (Q&A) sa na to pozrieme.
A: Sladiť medom pri chudnutí neodporúčame. Med má totiž podobnú energetickú hodnotu ako cukor.
Med sa na rozdiel od cukru považuje za nutrične hodnotnú potravinu, pre obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok. No tie sa tu nachádzajú vo veľmi malom množstve.
Svojou energetickou hodnotou -1360kJ/100g a obsahom sacharidov - 81g /100g sa blíži bielemu cukru - 1680 kJ/100g, sacharidy: 99g/100g.
Med sa pri trávení rozkladá na glukózu a fruktózu. Konzumácia zvýšeného množstva fruktózy z neprirodzených zdrojov môže spôsobiť nealkoholické stukovatenie pečene, pretože práve tam sa metabolizuje. Taktiež môže zvýšiť hladinu zlého cholesterolu.
Používať med počas chudnutia, ako náhradu cukru, nie je vhodné. Celkovo je vhodné pri chudnutí nielen kalórie, ale aj potraviny so sladkou chuťou obmedziť.