Štedá večera pri dne

Otázka

Ako si mám upraviť štedrovečerné menu, keď mám dnu?

Odpoveď

Z jedálnička  by ste mali vylúčiť, alebo výrazne obmedziť potraviny, ktoré majú vyšší obsah  purínov. 

Dopriať si môžete tradičnú oplátka s medom, kapustnicu s hubami a zemiakmi, bez mäsa a údenín. Namiesto kapra, ktorý v 100 gramoch  obsahuje 55 mg purínov, zvoľte radšej  lososa, ktorý ich obsahuje len 22 mg. Pripravený na pare nielen výborne chutí, ale je aj najzdravšou kuchynskou prípravou. Majonézu a vajíčka v zemiakovom šaláte vynechajte. Pripravte si ho s čerstvo uvarenou koreňovou zeleninou a olejovo citrónovou zálievkou. Namiesto koláčikov s čokoládou a kakaom si doprajte čerstvé, alebo sušené ovocie a orechy. Jedzte striedmo, pretože s veľkým množstvom jedla  stúpa aj príjem purínov.