Chudnutie a sacharidové prílohy

Otázka

Tradičné sacharidové prílohy som vymenila za bulgur, kuskus, pšeno a quinou. Je to lepšie pri chudnutí?

Odpoveď

Pri chudnutí je dôležité v akom množstve a ako často sacharidové prílohy konzumujete.

Pri redukčnej diéte je potrebné znížiť príjem sacharidov, a preto aj kontrolovať príjem sacharidových príloh. Quinoa, pšeno, bulgur, amarant, pohánka, kuskus sú sacharidové potraviny a ich energetická hodnota je porovnateľná s bežnými prílohami ako je ryža a cestoviny. Po uvarení dodajú v sto gramoch 500 až 600 kJ. Pri zaradení do redukčného jedálnička pre ne platia rovnaké pravidlá ako pri konzumácii ostatných sacharidových príloh. V redukčnom jedálničku by mali byť zaradené v menšom množstve ako príloha k obedu. Porcia v uvarenom stave  by nemala byť väčšia  ako 100 g. Pripravené by mali byť al dente. V redukčnom jedálničku odporúčame striedať jednotlivé druhy sacharidových príloh a konzumovať ich v kombinácii so zeleninou. Jedlo bude mať nižší glykemický index a lepšie zasýti.