Vláknina je významnou zložkou stravy. Aj napriek tomu, že energie nám až tak veľa nedodá. Má však množstvo zdravotných benefitov ( o tom v inom článku) a je dôležitým pomocníkom aj pri chudnutí.
Toto všetko sú dôvody, prečo sa s vlákninou chudne ľahšie. Pri chudnutí je totiž dôležité nepociťovať veľký hlad, a tomu vláknina výrazne napomáha.
No pozor, aj príjem vlákniny má svoje limity. Nemali by sme jej prijať viac ako 60 gramov denne. Príliš vysoký príjem vlákniny môže znížiť využiteľnosť niektorých vitamínov a minerálnych látok, najmä vápnika a železa, ale aj bielkovín či liekov.
30 gramov vlákniny je vhodná denná dávka. Najlepšie je prijímať ju v prirodzenej forme z potravy. Obsahujú ju celozrnné pekárenské výrobky, obilniny, orechy, strukoviny, semená, byliny a koreniny, zelenina a ovocie.
Viac by sme mali prijať rozpustnej vlákniny, asi 75 percent z odporučeného množstva, ktorú obsahuje najmä zelenina a ovocie. 25 percent by mala tvoriť vláknina nerozpustná, ktorú obsahujú šupky celozrnných obilnín, otruby, orechy, semená, niektoré druhy zeleniny a šupky ovocia a paradajok.
American Health Foundation odporúča pre deti a mladých takýto výpočet:
Odporúčané množstvo vlákniny denne pre deti od 3 rokov do 20 rokov = vek + 5 g
"Vláknina je dôležitým pomocníkom pri chudnutí. Vďaka nej je diéta a chudnutie ľahšie. Pravdepodobnosť, že chudnutie vydržíte do konca a cieľ dosiahnete, je s vlákninou vysoká."
Potraviny, v ktorých sa vláknina prirodzene nachádza, chutia nielen nám, ale aj probiotickým baktériám v hrubom čreve. Vláknina podporuje rast probiotických baktérií a napomáha k zdraviu črevnej mikrobioty.
Tým podporuje obranyschopnosť organizmu a zvyšuje imunitu. Zohráva dôležitú úlohu pri prevencii civilizačných chorôb ako je obezita, cukrovka, ochorenia srdca, ciev a hrubého čreva.
Správne zostavený redukčný jedálniček má obsahovať najmä zeleninu, v množstve 500 až 600 gramov denne, asi 150 gramov čerstvého ovocia, v primeranom množstve celozrnné pekárenské výrobky, obilniny, orechy, strukoviny a semená.
A tiež aj kyslomliečne výrobky, syry, chudé mäso, vajcia a ryby. Dodržiavať je potrebné aj správny pitný režim.