Programy o varení sa tešia veľkej obľube. Televíznych kuchárov často obdivujeme za to s akou ľahkosťou a šarmom pripravujú lákavé pochúťky. Známi kuchári varia z kvalitných surovín, sú však ich jedlá vždy diétne a zdravé?
V televíznych reláciách o varení je pripravené jedlo často prezentované ako diétne, chutné a zdravé. Vidíme, že na jeho prípravu sú použité tie najkvalitnejšie suroviny; produkty priamo zo záhrady, či z bio farmy. To ale nemusí znamenať, že je toto jedlo skutočne aj diétne, či podľa zásad racionálnej výživy.
Celebritní kuchári radi pripravujú mäso do chrumkava, vyzdvihujú lahodnú chuť dobre vypečenej kôrky, odporúčajú použiť výpek z mäsa na prípravu chutnej omáčky.
Takto pripravené mäso vyzerá veľmi efektne a lákavo, nie je to však ten najzdravší spôsob prípravy.
Pri tepelnej úprave mäsa a rýb sa v jedle tvoria heterocyklické amíny, ktoré majú karcinogénny a mutagénny potenciál.
Najviac týchto látok vzniká pri opekaní mäsa nad otvoreným plameňom, ale tvoria sa aj pri grilovaní, smažení a pečení.
Škodlivé látky sú predovšetkým na povrchu v opečenej časti mäsa, vo vnútri mäsa je ich menej.
Pri pečení sa škodlivé látky z mäsa dostávajú na panvicu a do výpeku. Ten obsahuje porovnateľné, ba dokonca aj vyššie množstvo škodlivých látok ako pripálené mäso.
A preto ak nabudúce pri televíznom varení dostanete chuť na vychválené dobre vypečené mäsko s prepečenou kôrkou a omáčkou z mäsového výpeku, vedzte, že takéto jedlo nie je práve najzdravšie.
Čím je mäsko pripálenejšie a čím viac ho spolu s výpekom zjete, tým viac škodlivých látok prijmete.
Potraviny môžeme varením premeniť na rôzne vynikajúce jedlá. Požiadavkou na to, aby varenie ostalo zdravým, je zachovanie čo najväčšieho množstva vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych mastných kyselín a aminokyselín obsiahnutých v jedle.
Zároveň si musíme dať pozor na škodlivé látky, ktoré sa pri tepelnej úprave potravín bežne tvoria.