Prospieva mlieko nášmu organizmu, alebo ho len zahlieňuje? V tomto článku otázok a odpovedí (Q&A) sa pozrieme na najčastejšie otázky o mlieku a mliečnych výrobkoch.
A: Mlieko je veľmi hodnotnou potravinou, vo vyváženom jedálničku má svoje miesto. Je najmä vynikajúcim zdrojom vápnika.
Mlieko a mliečne výrobky sa považuje za nutrične hodnotnú potravinu a za zdroj kvalitných bielkovín, vitamínov A,D, B, ale aj minerálnych látok, najmä vápnika a fosforu.
Mliečne výrobky by mali byť súčasťou jedálnička, a to aj počas redukčnej diéty. Pri chudnutí ideálne v množstve do 250 g denne. Dodajú hodnotné živiny a dobre zasýtia.
A: Žiadne odborné medicínske štúdie doteraz nepotvrdili súvislosť medzi príjmom mlieka a zahlienením organizmu. Mlieko je naopak veľmi dobrým zdrojom vápnika a je veľmi hodnotnou potravinou.
Tvrdenie o zahlieňovaní sa spája pravdepodobne s laktózovou intoleranciou. O zahlieňovaní hovorí najmä východná medicína, pretože v Ázií väčšina ľudí laktózu netoleruje. U nás sa laktózová intolerancia tiež prirodzene vyskytuje, no nie v tak veľkej miere.
A: Laktózová intolerancia je spôsobená nedostatkom laktázy – enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu.
Dôsledkom laktózovej intolerancie je hlienovitý vzhľad stolice. Je spôsobený nedostatočným rozložením mliečneho cukru v tenkom čreve a jeho následnou fermentáciou v hrubom čreve.
Vzniknuté produkty - laktát, vodík, metán, oxid uhličitý a mastné kyseliny s krátkym reťazcom ovplyvňujú vzhľad a konzistenciu nielen samotnej stolice, ale sú aj príčinou ďalších symptómov laktózovej intolerancie (nafukovanie, flatulencia, bolesti brucha...).
Ale ani v prípade laktózovej intolerancie nemusia byť mliečne výrobky z diéty vylúčené. Dobre tolerované sú najmä kyslé mliečne výrobky a syry, v masle je laktózy minimálne množstvo. Možnosťou sú aj mliečne bezlaktózové výrobky.