„Jedz zdravo a schudneš!“ Odporúčanie, ktoré, ak chcete schudnúť, vám dá takmer každý. No platí to len v prípade, že výžive rozumiete a viete ako na to. Alebo ste v minulosti jedli skutočne nezdravo a každá zmena bude pre vás dobrá. Najľahšie schudnete, ak si zvolíte redukčný jedálniček.
Zdravá, alebo racionálna je základom pre udržanie dobrého zdravia, ale aj fyzickej a psychickej aktivitu. Zabezpečuje správny príjem energie, živín, vody a ochranných látok. Dennú potrebu energie a jednotlivých zložiek potravy stanovujú odporučenia odborníkov v takzvaných denných odporúčaných dávkach.
Zdravá, alebo racionálna strava je určená pre bežné stravovanie. Pri jej dodržiavaní sa nám darí udržať sa v kondícii a fit. Aj napriek tomu, že cieľom racionálnej stravy nie je chudnutie, mnohým sa pri nej schudnúť podarí. Schudnú tí, ktorí predtým jedli nesprávne a prijímali príliš veľa energie.
Chudnutie je vždy výsledkom zlepšenia jedálnička a nižšieho príjmu energie. Funguje najmä u tých, ktorí mali vysokú nadváhu.
Rozumná redukčná diéta má svoj základ v racionálnej strave a akceptuje všetky jej všeobecné odporúčania.
Zásadný rozdiel medzi racionálnym a redukčným stravovaním je v dennom príjme energie.
Oproti racionálnemu stravovaniu, ktoré odporúča prijať 9 000 až 12 000 kJ denne, môže redukčný jedálniček obsahovať len 5 000 až 6 000 kJ.
Znížený je aj objem prijatej stravy a zmenené zastúpenie hlavných živín. Pri redukčnej diéte je veľmi dôležité aby v jedálničku boli zastúpené kvalitné potraviny, ktoré v čo najvyššej miere zabezpečia prísun všetkých potrebných živín.
Pri výbere potravín je dôležité zohľadňovať využiteľnosť energie z potravín, hlavne ich takzvanú glykemickú nálož. Glykemická nálož hovorí o množstve prijatých sacharidových potravín a ich glykemickom indexe (ten určuje rýchlosť využitia sacharidov).
Celkový príjem sacharidov je pri chudnutí potrebné znížiť o 5 až 10 percent. Znížiť sa musí aj príjem jednoduchých cukrov na menej ako 5 % denne, čo je asi 25 gramov jednoduchých sacharidov.
Komplexné cukry, polysacharidy, by mali tvoriť až 95 percent všetkých prijatých sacharidov. V jedálničku by mali prevažovať potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI) do 55 a potraviny so stredným GI do 70.
Aby mala redukčná diéta dobrú sýtivosť musí obsahovať minimálne 30 g vlákniny a viac bielkovín v porovnaní s racionálnou diétou. V celkovom dennom príjme energie majú byť bielkoviny zastúpené 20 až 25 percentami.
Príjem tukov by mal byť na úrovni 20 až 30 percent z celkového denného príjmu energie.
V racionálnom stravovaní je akceptovaný denný príjem alkoholu v množstve asi 20 g. Pri redukčnej diéte sa konzumácia alkoholu neodporúča.
Ak neviete, ako na to vieme vám poradiť a pomôcť.