Štrúdľu má rád snáď každý. Jablká, orechy, mak či tvaroh, vajce, hrozienka a cukor. Množstvo jej kalórií záleží najmä od použitých ingrediencií.
Druhá vec je lístkové cesto, ktoré je mastné a preto nám tak chutí. Obsahuje 30 g tukov na 100 g cesta a z toho až polovicu tvoria práve tuky nasýtené, pre zdravie nepriaznivé.
Alternatívou k tomuto cestu môže byť práve lavaš, arménsky chlieb. Na rozdiel od lístkového cesta neobsahuje tuk. Jedna porcia (60 g) lavaš štrúdle má 350 kJ, zatiaľ čo pri použití lístkového cesta by to bolo na 1 porciu 500 kJ.
Tento chlieb má aj dlhšiu trvanlivosť, vydrží asi 10 dní zabalený v chladničke, aj napriek tomu, že neobsahuje žiadne stabilizátory.
Jablká postrúhame, primiešame tvaroh a orechy. Zrolujeme do cesta a pečieme pri 180 stupňov cca 30 minút. Pre krajší vzhľad môžeme koláč pred pečením potrieť vajcom.