Ak rozmýšľate, ako ozvláštniť vaše pečenie, môžete si vybrať „inú“ múku. Celozrnnú, prirodzene bezlepkovú, či dokonca orechovú. Akú múku si vybrať?
Ak hovoríme o kalóriách, najlepšie pochodíte, ak si vyberiete bežnú obilninovú múku. Na kalórie nemá vplyv, či je celozrnná alebo obyčajná biela, dokonca ani to, či je to múka pšeničná, špaldová, ražná, či pohánková alebo kukuričná. Všetky sú na tom kaloricky rovnako a na 100 g majú okolo 350 kcal.
Ak sa však rozhodnete pre orechovú múku, tu už idú kalórie hore. Mandľová má dokonca 600kcal a múka z vlašských orechov až 660 kcal na 100 g. Energiu týchto múkach navyšuje práve tuk.
Čiže koláčiky z takejto múky môžu mať až 2x toľko kalórií ako koláčiky z bežnej múky.
Kokosová múka má energiu podobnú ako múky z obilnín, avšak na rozdiel od obilninových má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, nízky podiel sacharidov a vyšší obsah tukov.
Čo sa týka výživových hodnôt, múka celozrnná či orechová má viac vlákniny ako bežná biela, spolu s bezlepkovými sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sú citliví na lepok.
Alternatívne múky môžu chuťovo ozvláštniť vaše pečenie alebo sú vhodné pre tých, ktorým bežná múka nerobí dobre. No ak vám bežné koláče chutia a rozhodnete sa neexperimentovať, určite to nie je chyba. Koláče totiž nemajú byť zdrojom zdravia, ale zdrojom potešenia. Pre naše zdravie ideálne v menšom množstve.
Na zdravie a pekné pečenie!
múka | kJ | kcal |
pšeničná | 1492 | 356 |
špaldová | 1463 | 349 |
špaldová celozrnná | 1445 | 345 |
ražná | 1449 | 346 |
pohánková | 1468 | 351 |
ryžová | 1490 | 356 |
kukuričná | 1454 | 347 |
kokosová | 1440 | 344 |
mandľová | 2589 | 618 |
z vlašských orechov | 2749 | 657 |