Základom redukčnej diéty majú byť potraviny s nízkou energetickou denzitou, nízkym glykemickým indexom a denným príjmom energie okolo 5 000 až 6 000 kJ.
Pri redukčnej diéte je nevyhnutná zmena zloženia stravy. Okrem kontrolovaného denného príjmu energie je potrebné dať pozor aj na množstvo prijatých tukov a jednoduchých cukrov. Aj počas redukčnej diéty je potrebné prijímať pestrú a vyváženú stravu, aby sme zabezpečili optimálny pomer všetkých živín, dostatok vitamínov a potrebné minerálne látky.
Počas redukčnej diéty sa na dennom príjme energie majú jednotlivé zložky stravy podieľať v tomto pomere:
Pri výbere potravín je dôležité zohľadňovať aj dynamiku využiteľnosti energie potravín.
Tu hovoríme o takzvanej glykemickej náloži, ktorá množstvo prijatých hodnotí súčasne glykemický index potraviny, ale aj jej zjedené množstvo.
Pre efektívne chudnutie je dôležité aj správne rozložiť energiu prijatú počas dňa:
Chudnutie sa naštartuje vtedy, keď bude zloženie stravy správne a jej príjem pravidelný, teda 3- až 5-krát denne. K zásadám redukčnej diéty patrí aj pravidelný a dostatočný príjem vhodných tekutín, najmä vody a nesladených čajov.
Aby mala redukčná diéta dobrú sýtivosť, teda aby sme pri nej nepociťovali hlad, musí obsahovať minimálne 30 g vlákniny a viac bielkovín v porovnaní s racionálnou diétou.
Ak sa pozrieme na chudnutie cez čísla, vychádza nám to asi takto. Napriek tomu, že pri diéte nemusíme nutne rátať kalórie.
Ideálnym doplnkom redukcie hmotnosti je samozrejme pohyb, aj keď 70% úspechu tvorí práve správne zvolená diéta. Ľahký aerobný pohyb je ideálnym doplnkom chudnutia. Príliš veľa a fyzicky náročný pohyb môže byť pri chudnutí kontraproduktívny. Môže viesť k nekontrolovateľnému hladu, chuti na sladké a tiež k navýšeniu svalovej hmoty a telesných objemov.