"Po piatej už nič nejedz." alebo "Nevečeraj a schudneš.“
Dobrá rada nad zlato. Problém je však v tom, že je nesprávna a patrí k mýtom o chudnutí.
V redukčnom jedálničku má totiž svoje pevné miesto každé denné jedlo; raňajky, desiata, obed, olovrant, aj večera.
Večerať je prirodzené, sme na to zvyknutí odmalička. Večera zabezpečuje prísun potrebných živín a energie pre telo v záverečnej fáze dňa. Pomáha kontrolovať pocit hladu a sýtosti a je jedinou a najistejšou prevenciou pred vlčím hladom a nočným jedením.
Pravidelné a vyvážené večeranie nám pomôže zbaviť sa zlozvyku konzumovať pri televízii chrumky, slané oriešky, čipsy, keksíky, či iné pochúťky.
Večera má i dôležitý spoločenský rozmer. Stretnutie s blízkymi pri kvalitnom jedle a v pohodovej atmosfére je nenahraditeľné.
Ak chcete, aby vaše chudnutie prebiehalo podľa plánu, večera musí byť v porovnaní s obedom menej výdatná. V závere dňa sú nároky tela na energiu oveľa nižšie ako v jeho priebehu.
Posledné denné jedlo by malo byť ľahko stráviteľné a večerať by sme mali najmenej tri až štyri hodiny pred spánkom.
Dobrou kontrolou, či sme večerali správne, je ranný hlad. Ak ho ráno po prebudení pociťujete a máte chuť na raňajky, znamená to, že ste sa večer najedli tak akurát.
Ak ráno jesť nepotrebujete, a prvý hlad pocítite až na obed, je to známka toho, že ste jedli príliš neskoro, porcia bola väčšia, alebo bolo jedlo priveľmi výdatné.
Vyprážané, sladké či mastné jedlá na večeru nejedzte. Nevhodné sú cornflakes, prezreté ovocie a šťavy, koláče a sladkosti, alebo slané pekárenské výrobky, pizza, hamburgery, zahustené polievky, prívarky či údeniny.
Naopak vhodné sú ľahko stráviteľné mäso a ryby, zeleninové šaláty napríklad so syrom, zeleninové jedlá a polievky bez zátrepky a závarky.
Ľahkú večeru si môžete rýchlo a jednoducho pripraviť napríklad na pare.
Varenie na pare je najšetrnejší spôsob prípravy jedla, nevyžaduje použitie tuku a v potravinách sa vo vysokej miere zachovajú nutrične dôležité látky.
Výhodou je aj to, že spolu môžete variť rôzne potraviny a každá z nich si zachová svoju vlastnú chuť.