Nahraďte bežnú múku špaldovou či mandľovou, biely cukor medom, maslo kokosovým olejom a upečte koláčik, od ktorého sa nepriberá....môžete sa dočítať v mnohých médiách. No takto to nefunguje. Často sa stáva, že takýto „zdravý“ koláčik je dokonca kalorickejší ako tradičný.
Teda viac ako 60% denného príjmu kalórií.
Netreba experimentovať s kalorickými raw koláčmi, dokonca ani meniť bežnú múku za mandľovú, cukor za hnedý, či maslo za kokosový tuk. Stačia malé zmeny v recepte, ktoré ani nebudete cítiť.
Dôležité je ale aj to, koľko koláča nakoniec zjete. Preto keď ušetríte kalórie pri jeho pečení, nezvyšujte zjedené množstvo.
Najrozumnejšie riešenie je upraviť recept a znížiť musíme množstvo surovín, ktoré koláčikom dodávajú najviac energie, a to je: cukor, tuk, vajcia, šľahačka, čokoláda, orechy a sušené ovocie.
Ktoré sú tie čarovné zmeny v recepte?
„Cukor a tuk sú ingrediencie, ktoré najviac ovplyvňujú energetickú hodnotu koláčikov.“
TUK
Tuk dodá energie najviac. V receptoch sa bežne odporúča použiť 250 gramov tuku. Podľa druhu tuku je to 1 640 až 2 240 kcal (6 850 až 9 350 kJ).
Kokosový olej obsahuje na 100 g 865 kcal (3 600 kJ) a 100 gramov masla 720 kcal (3 000 kJ). Je teda o 20% kalorickejší.
Ak dávku tuku znížite o 1/3, znížite aj obsah energie o 550 až 750 kcal (2 300 až 3 116 kJ).
Ubratím tuku môžete ušetriť najviac kalórií.
MÚKA
Používame bežnú pšeničnú či špaldovú, pretože tá je na pečenie veľmi dobrá. Múka je najmä zdrojom sacharidov a nič iné by sme od nej očakávať ani nemali.
Špaldová múka má v porovnaní s pšeničnou múkou na 100 gramov len o 7 kcal (30 kJ) menej. Celozrnná špaldová múka, má v porovnaní s bežnou múkou na 100 gramov o 42 kcal (174 kJ) viac a mandľová dokonca až o 223 kcal (933 kJ) viac.
CUKOR
Keď z predpísaného množstva odoberieme 1/3 cukru, na chuti to veľa nezmení. Namiesto 150 gramov cukru (575 kcal/2 400 kJ) použijeme iba 100 gramov (383 kcal/1 600 kJ) a ušetrím 192 kcal/ 800 kJ. Ak by sme vymenili biely cukor za hnedý, ušetrili by sme v priemere len 60 kJ, čo je veľmi málo.
Hnedý cukor v porovnaní s bielym, má na 100 gramov menej asi o 14 kcal (60 kJ), čo je vo vzťahu k celkovému dennému príjmu energie zanedbateľné. A nie je ani zdrojom vitamínov, ako by sme si mohli myslieť, množstvo vitamínov a minerálov je v ňom veľmi nízke a jeho chemické zloženie je identické s bielym.
VAJCIA
V receptoch sa s vajcami málokedy šetrí. Použiť 5 až 6 vajec je bežné, ale často krát zbytočné.
Naša skúsenosť hovorí, že menej o 1 až 2 vajcia, ako odporúča pôvodný recept na chuti a na objeme neuberie. Pri príprave každé ušetrené vajce nahradíme 2 polievkovými lyžicami vlažnej vody.
Koláč dokonca ani nepotierame rozšľahaným vajcom, ale vždy len vodou. Tu ušetríme ďalšie vajce.
Konečný efekt je rovnaký. Koláčik je upečený do zlatista a lesklý.
Ušetrením 3 vajec tak mám v koláči až o 250 kcal (1 050 kJ) menej.
Pri vyváženom a zdravom spôsobe života sa nemusíte báť koláčov a dezertov v pôvodnej "nefit" verzii. Množstvo robí liek, takisto, ako aj jed. Preto tieto odporúčania berte ako inšpiráciu a nemusíte sa nimi striktne riadiť. Nezabudnite sa pravidelne hýbať, dodržiavať spánkovú hygienu a eliminovať stres.