Nahraďte bežnú múku špaldovou či mandľovou, biely cukor hnedým či medom, maslo kokosovým olejom a upečte koláčik, od ktorého sa nepriberá...
...odporúčajú odborníci na zdravé pečenie. Lákavá ponuka, jednoduché riešenie! Nahrádzate biely cukor za hnedý, maslo za kokosový tuk, bielu múku za mandľovú a nič? Nechudnete? No samozrejme, kalórie totiž neoklamete.
Zámena ingrediencií v rámci rovnakej potravinovej skupiny nemusí znamenať menej kalórií. A preto ani „zdravý koláčik“ nemusí byť vždy diétny. Často sa stáva, že je naopak kalorickejší ako tradičný. Stačí ak si porovnáme energetické hodnoty použitých surovín.
Špaldová múka, považovaná za „zdravšiu“, má v porovnaní s pšeničnou múkou na 100 gramov len o 30 kJ menej. Celozrnná špaldová múka, má v porovnaní s bežnou múkou na 100 gramov o 174 kJ viac a mandľová dokonca až o 933 kJ viac!
Hnedý cukor v porovnaní s bielym, má na 100 gramov menej asi o 60 kJ, čo je vo vzťahu k celkovému dennému príjmu energie zanedbateľné.
Kokosový olej obsahuje na 100 g 3 600 kJ a 100 gramov masla 3 000 kJ.
Najrozumnejšie riešenie je upraviť recept. Znížiť musíme množstvo surovín, ktoré koláčikom dodávajú najviac energie, a to je: cukor, tuk, vajcia, šľahačka, čokoláda, orechy a sušené ovocie. Iba tak upečiete koláčik, ktorý bude mať výrazne menej energie a bude diétnejší.
Vajcia: V receptoch sa s vajcami málokedy šetrí. Použiť 5 až 6 vajec je bežné, ale často krát zbytočné. Naša skúsenosť hovorí, že menej o 1 až 2 vajcia, ako odporúča pôvodný recept na chuti a na objeme neuberie. Pri príprave každé ušetrené vajce nahradíme 2 polievkovými lyžicami vlažnej vody. Koláč dokonca ani nepotierame rozšľahaným vajcom, ale vždy len vodou. Konečný efekt je rovnaký. Koláčik je upečený do zlatista a lesklý. Ušetrím tak 350 až 1 050 kJ.
Múka: Používame bežnú bielu múku, pretože tá je na pečenie najlepšia. Veď to bol aj dôvod, prečo ju naši predkovia v minulosti vynašli. Múka je najmä zdrojom sacharidov a nič iné by sme od nej očakávať ani nemali. Na to, aby sme si zabezpečili prísun ďalších živín, sa musíme zamerať na iné potraviny. Rozdiel medzi bielou „nezdravou“ a takzvanými „zdravými“ obilnými múkami je v obsahu energie a živín minimálny. Významný rozdiel je len pri mandľovej, kokosovej, gaštanovej alebo sójovej múke, a to nielen v obsahu bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ale aj energie.Všetky tieto múky sú oveľa kalorickejšie. Len pre porovnanie: 100 gramov bielej múky má 1470 kJ a mandľovej až 2 400 kJ.
Cukor a tuk: Cukor a tuk sú ingrediencie, ktoré najviac ovplyvňujú energetickú hodnotu koláčikov. Preto z predpísaného množstva vždy odoberieme 1/3, čo je tak akurát. Namiesto 150 gramov cukru (2 400 kJ) použijem iba 100 gramov (1600 kJ) a ušetrím 800 kJ. Ak by sme vymenili biely cukor za hnedý, ušetrili by sme v priemere len 60 kJ, čo je veľmi málo.
Tuk dodá energie najviac. V receptoch sa bežne odporúča použiť 250 gramov tuku. Podľa druhu tuku je to 6 850 až 9 350 kJ. Ak dávku znížite o 1/3, znížite aj obsah energie o 2 300 až 3 116 kJ. Takúto vysokú úsporu energie žiadnym iným spôsobom, ako je použitie menšieho množstva tuku nedosiahnete.
Zrátané. Podčiarknuté. Dnešnou úpravou receptov sme ušetrili viac ako 5 000 kJ.