Je stévia a stéviový cukor vhodný pri chudnutí? V tomto článku otázok a odpovedí (Q&A) sa na to pozrieme.
A: Stévia je prírodné sladidlo a má minimálnu energetickú hodnotu. Je možné používať ju aj pri redukčnej diéte.
Stévia cukrová má až tristonásobne vyššiu sladivosť ako repný cukor a sladkú chuť jej dodáva glykozid steviol, ktorý sa nachádza v listoch.
Využíva sa na sladenie nápojov, hotových jedál, pri varení a pečení. Bezpečná denná dávka steviolu je 4 mg na kilogram hmotnosti. Napríklad pri váhe 60 kilogramov je maximálne povolené denné množstvo 240 mg.
Nespoliehajte sa však na to, že keď namiesto cukru v sladkých jedlách, ako sú sušienky, koláče, sladké pečivo, palacinky, buchty, nákypy, pudingy a ďalšie múčniky použijete stéviu, jedlo bude diétne, nízkoenergetické a úplne bez cukru.
Základom sladkých jedál je totižto múka, ktorá v 100 gramoch obsahuje až 75 gramov sacharidov.
Ďalšie kalórie obsahujú pridané tuky, vajcia, oriešky, med, čerstvé, sušené a kandizované ovocie, džemy, čokoláda a ďalšie dobroty. Počas redukčnej diéty stále platí pravidlo zníženého príjmu sacharidových potravín bez rozdielu, či sú sladené stéviou, alebo cukrom.
Na sladenie kávy a čaju, je však vhodnejšia ako umelé sladidlá. Používať ju môžete aj pri príprave diétnych tvarohových, jogurtových a ovocných dezertov.
A: Použitím stéviového cukru kalorickú hodnotu pripravenej sladkosti o polovicu neznížite. Na polovicu sa zníži len energia pochádzajúca z kryštálového cukru v pôvodnom recepte.
Stéviový cukor je zmes repného cukru a extraktu zo Stévie cukrovej. Je ľahko rozpustný, ale na 100 g obsahuje porovnateľné množstvo kalórií ako 100 g kryštálového cukru.
Jeho výhodou je to, že ho stačí použiť o polovicu menej ako bežného cukru. To však neznamená, že sa jedlo zmení automaticky na diétne.
Počas redukčnej diéty stále platí pravidlo kontroly prijatého množstva energie a zníženého príjmu sacharidových potravín.