Máte chuť na zdravú a diétnu sladkosť? Ak by sme ste mali pred sebou pochúťku s označením bio alebo raw, možno by ste si intuitívne pomysleli, že to je tá správna voľba.
Mnohí takéto sladkosti považujú za zdravé, no sú vhodné aj pri chudnutí?
Bio potraviny sú dopestované, alebo v prípade živočíchov odchované ekologickým spôsobom.
Z pohľadu redukčnej diéty sa však výrazne nelíšia od bežných potravín. Obsahujú rovnaké množstvo energie a pri chudnutí pri nich platia rovnaké pravidlá.
Bio či „nebio", ak držíte diétu, pozor si musíte dávať na sladkosti či množstvo potravy bez rozdielu. Kalorické sú rovnako.
Raw food je jedlo, ktoré nebolo nijakým spôsobom tepelne ani chemicky upravované.
Varením a pečením sa môžu výživové hodnoty potravín zmeniť, pri raw spôsobe prípravy zostávajú v pôvodnom stave. S pomenovaním raw sa stretávame napríklad pri koláčikoch.
Ako pripraviť koláčik z prírodných zložiek tak, aby nám aj bez pečenia držal tvar a dobre chutil?
Ako základ sú najčastejšie použité orechy, kokosový tuk, mandľová múka, sušené ovocie, surové ovocie, javorový sirup, agávový sirup, kakao, avokádu či banány. Všetky tieto potraviny majú pomerne vysoký obsah energie, obsahujú sacharidy a tuky.
Vo výsledku je preto raw koláčik často násobne kalorickejší než by bol bežný koláč.
Raw food koláčiky tak môžu obsahovať dva aj trikrát viac energie ako tie bežné.
Pre porovnanie sme zisťovali energetickú hodnotu troch koláčikov.
Koláča z piškótového cesta s malinami, Sacherovej torty a raw čokoládového koláča, ktorý obsahoval sušené ovocie, mandle, pekanové orechy, tofu, mandľové mlieko, kokosový tuk, javorový sirup a čokoládu.
Porcia malinového koláča mala 600 kJ, Sacherovej torty 1710 kJ a raw koláča až 1800 kJ!
Nespoliehajte sa na to, že všetko, čo je zdravé, alebo vyzerá zdravo, je aj nízkokalorické.