Viscerálny tuk je uložený okolo orgánov v brušnej dutine. Tento tuk nevidíme a ani si ho nevieme nahmatať a pritom priamo ohrozuje naše zdravie, zvyšuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. V tomto článku sa dozviete ako ho eliminovať a vyhnúť sa mnohým zdravotným komplikáciam. Prečo nám viscerálny tuk škodí?
Aký je rozdiel medzi podkožným a viscerálnym tukom?
Podkožný tuk je uložený priamo pod kožou a slúži hlavne ako izolácia a ochrana. Je menej nebezpečný pre zdravie, ak nie je prítomný vo veľkom množstve. Tento typ tuku je zásobárňou energie najmä pre imobilných pacientov, a tiež je zásobárňou vitamínov rozpustných v tukoch. U žien je dôležitý z hľadiska hormonálnej rovnováhy, a to pri množstve 18 až 25 % telesného tuku v tele.
Škodlivosťviscerálneho tuku spočíva v tom, že o ňom častokrát nevieme, aj napriek tomu, že nás netrápi nadváha. Nie je viditeľný na povrchu tela, ale môže sa prejaviť ako zväčšenie obvodu pásu. U žien je to viac ako 80 až 88 cm (meriame medzi posledným rebrovým oblúkom a začiatkom bedrovej kosti). U mužov viac ako 94 až 102 cm.
Hodnotu viscerálneho tuku si môžete zmerať aj u nás v Inštitúte kompliment na prístroji Inbody 370 S. Výsledky Vám vysvetlíme a navrhneme vhodný postup redukcie hmotnosti.
Následky zvýšeného viscerálneho tuku:
ateroskleróza (ukladanie nánosov v cievach)
zvýšenie celkového cholesterolu, LDL a triacylglyceridov
zvýšené riziko infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody
stukovatenie pečene a zhoršenie metabolizmu glukózy
diabetes mellitus 2. typu
bujnenie a rast rakovinotvorných buniek
vysoký krvný tlak
depresívne stavy a chronická únava
alzheimerova choroba
zrýchlené starnutie
Môže za to aj chronický stres
Dlhodobo zvýšené hladiny stresového hormónu kortizolu mobilizujú energiu najmä do oblasti brucha, práve v podobe viscerálneho tuku (okolo aj vnútri orgánov),
Takýto tuk má vďaka svojej podobe najbližší prístup k pečeni,
To pri stresovej situácii umožňuje rýchle uvoľnenie energie do krvného obehu (v minulosti sme takúto rýchlu energiu potrebovali pri úteku pred predátorom),
V dnešnej dobe zažívame chronický a neutíchajúci stres kvôli práci, rodine apod,
po stresovej reakcii väčšinou dopĺňame energiu potravinami bohatými na cukor a tuk (nesiahame po brokolici s bulgurom).
Čo ďalšie prispieva k tvorbe viscerálneho tuku
nadváha a obezita, menopauza a zmeny hormónov,
menej ako 6 hodín spánku denne počas dlhšieho obdobia - čo vedie aj k úbytku svalstva,
konzumácia jedál bohatých na sacharidy a chudobných na vlákninu a bielkoviny (napr. cereálie s mliekom, musli tyčinky, dopekané pečivo s treskou, lupienky, keksíky, fasfood,..),
zlá skladba tukov v strave s prevahou zoxidovaných rastlinných olejov, nasýtených tukov, nadbytok omega-6 pri súčasnom nedostatku omega-3 mastných kyselín (ryby),
rýchle jedenie pod stresom,
absencia cvičenia a bežného pohybu, ako napr. chôdze,
neustále pojedanie niečoho, zobkanie vysoko spracovaných potravín, krátke pauzy medzi jedlami,
siahanie po sladkostiach, orieškoch, tyčinkách v strese.
Spĺňate aspoň 2 kritériá? Ak áno, je načase urobiť zmenu...
Dá sa viscerálny tuk schudnúť?
ÁNO, komplexnou zmenou životosprávy a zdravou redukciou nadbytočného telesného tuku.
Stačia jednoduché kroky, ktoré zaradíte do bežného života
prvotným riešením je celková redukcia telesného tuku v prípade nadváhy a obezity, chudneme podkožný a zároveň viscerálny tuk,
spánok by mal trvať 7-8 hodín denne (ideálne ísť spať po 22:00),
vyskladať si komplexné jedlá, zo zeleniny, celozrnných príloh s dostatkom bielkovín ( tanier by mal byť farebný a nemali by chýbať ani ryby 2-3x do týždňa),
dávajte pozor na zloženie tukov v strave, mali by prevažovať mononenasýtené tuky (olivový olej), a vhodný pomer omega 6-omega 3 asi 3:1,
na jedenie si nájdite čas, aspoň 30 minút a jedlo si pripravujte hlavne doma,
cvičte aspoň 2-3x do týždňa (v štúdiách sa ukázalo ako účinné HIIT cvičenie), tak aby ste zapojili, všetky svaly a choďte denne na 30-40 minútové prechádzky,
obmedzte príjem alkoholu, dajte si len príležitostne,
dodržiavajte 12-14 hodinový pôst od večere do rána,
nezabúdajte na pitný režim, voda rozváža živiny po celom tele,
jedzte v rovnakých časoch, každé 3 až 4 hodiny,
v strese nesiahajte po sladkom, ideálne sa choďte prejsť, telo tak využije zvýšenú glukózu v krvi, uvarte si bylinný čaj, pozor na kávu nalačno,
nezabúdajte na relax, v dnešnej dobe sa cení produktivita, ktorá sa musí vyvážiť aj dostatkom oddychu.