V obchodoch nájdete hotové sójové, šošovicové či cícerové nátierky od viacerých výrobcov a v rôznych chuťových variáciách. V tomto článku otázok a odpovedí (Q&A) sa pozrieme na to, či môžu byť nátierky zo sóje a strukovín vhodným spestrením redukčného jedálnička.
A: Počas redukčnej diéty si môžeme jedálniček spestriť aj sójovými nátierkami. Rovnako ako nátierkami z mlieka (maslo, nátierkové maslo a podobne) či rastlinnými nátierkami, aj sójovými nátierkami by sme mali šetriť. Sú totiž pomerne kalorické.
Základnou ingredienciou pri výrobe takýchto nátierok je strukovina.
Jej podiel môže byť v nátierkach rôzny, líšia sa tiež druhom použitej strukoviny a množstvom iných prísad.
Nátierky obyčajne obsahujú aj cukor, ocot, škrob, zahusťovadlá, horčicu a iné.
Majú preto nielen rôznu chuť, ale aj rozdielnu energetickú hodnotu. Obsah energie v 100 gramoch je 700 až 1 400 kJ.
Počas chudnutia a redukčnej diéty si ideálne vyberajte nátierky s najnižšou energetickou hodnotou.
Nátierky zo strukovín majú v sebe menej tuku a bielkovín ako nátierky pečeňové, mäsové, syrové či vajíčkové. Ďalším plusom je, že neobsahujú cholesterol. Zato však obsahujú oveľa viac sacharidov.
Vhodnejšou alternatívou hotových strukovinových nátierok sú nátierky pripravené doma.
Bez pridaných cukrov a škrobov, a preto aj s nižším obsahom sacharidov a energie.
Jednoduchá na prípravu je napríklad nátierka z červenej šošovice či zaváraného cíceru.