Viete o tom, že v našom tele žije asi 10-krát viac baktérií, ako je buniek nášho vlastného tela? Sci-fi však? A práve to, aké baktérie v našom tele žijú a aké majú na svoj život podmienky, výrazne ovplyvňuje aj naše celkové zdravie. Keďže naše zdravie tvoria baktérie, zistite, ako sa o ne teda starať čo najlepšie.
O prospešných probiotických baktériách a o ich vplyve na naše zdravie sa hovorí stále viac. Ukazuje sa, že stav osídlenia našich čriev baktériami súvisí s množstvom ochorení.
Za ideálnych podmienok sú probiotické (prospešné) a patogénne (škodlivé) črevné baktérie v rovnováhe. No pokiaľ sa táto rovnováha poruší, vznikajú na úrovni čreva zápalové procesy, ktoré prispievajú k rozvoju autoimunitných ochorení, kardiovaskulárnych či neurodegeneratívnych ochorení aj rakovine. Súvisia dokonca s psychických zdravím, s plodnosťou či s priberaním na váhe.
Ako na zdravé črevá?
Ak chceme mať v črevách zdravé baktérie, môžeme ich prijímať v strave a následne ich dobre živiť.
Množstvo prospešných baktérií sa nachádza v kyslomliečnych probiotických jogurtoch či v kvasenej zelenine. Fermentované potraviny obsahujú viac ako 1 milión živých baktérií v jednom grame. A keď ich už do tela dostaneme, treba ich dobre živiť, ideálne vlákninou. Poďme sa pozrieť ako na to.
Potraviny plné probiotík a ich účinky na zdravie
Kyslá kapusta – okrem baktérií obsahuje aj vitamín C a má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje aj látku glukozinolát, ktorý sa zaraďuje medzi protirakovinové fytochemikálie.
Jogurt, kefír, zakysanka, acidko - zlepšujú črevné zdravie a slizničnú imunitu v čreve, prispievajú ku kontrole hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Kimchikvasená zelenina – výskumy ukázali, že denné jedenie kimchi je účinné v prevencií cukrovky, pretože zlepšuje citlivosť buniek na inzulín.
Miso – pasta z fermentovaných bôbov, je účinná v prevencii osteoporózy, obsahuje vápnik, vitamín K a izoflavóny, ktorým sa pripisuje aj preventívny účinok pri nádoroch prsníka, pečene a hrubého čreva.
Kombucha - obsahuje okrem probiotík aj vitamíny B (B1, B6, B12) a C a antioxidanty.
Probiotické jedlá na každý deň
Ako jednoducho pridať tieto jedlá do každodenného jedálnička?
Na raňajky si pripravte fermentovanú ovsenú kašu (zmiešaním vločiek s kefírom a odstátím cez noc), alebo si dajte kváskový chlebík s bryndzovou nátierkou a zeleninou. K obedu si pridajte misku kvasenej zeleniny. Doma si pestujte hubu kombucha a robte si z nej chutný kefír a skúste aj miso pastu do jedál či polievok.
Čo robiť, aby by sa mali baktérie dobre?
Jesť vlákninu. Črevným baktériám sa darí dobre len vtedy, ak im to vaše črevné prostredie umožní. Na to slúžia prebiotiká – strava bohatá na vlákninu. Denne by sme jej mali zjesť asi 30 gramov. Vlákninu nájdeme v strukovinách, v celozrnných prílohách a chlebe, v zemiakoch, zelenine, ovocí, semiačkach a orechoch. Medzi výborné dobré zdroje prebiotík patrí aj cesnak, banány, cibuľa, špargľa a morské riasy.
Dopriať si polyfenoly. Naše baktérie majú rady aj kvalitnú kávu či polyfenoly z červeného vína a čaju. Dokážu zvýšiť populáciu zdraviu prospešných mikróbov a potlačiť rast tých škodlivých.
Nezabúdať na pestrosť. Výskumy ukázali, že najlepšie dosiahneme optimálnu črevnú mikrobiotu vtedy, ak jeme pestro, a to 30 a viac rastlinných produktov za týždeň. Sem sa rátajú celozrnné prílohy, strukoviny, semiačka, orechy, všetky druhy zeleniny a ovocia, káva, čaj.
Pravidelný pohyb a šport. Probiotickým baktériám prospieva aj náš pravidelný pohyb. Je zaujímavé, že črevná mikroflóra športovcov je zdravšia a rozmanitejšia ako u nešportovcov.
Pozor na cukor, tuk, polotovary a prebytok mäsa. Výskum ukázal, že tradičná západná strava bohatá na tuk, cukor a mäso vytvára toxické prostredie pre probiotické mikróby.
Antibiotikáužívať len v nutných prípadoch. Ničia totiž všetky baktérie, nie len tie patogénne. Počas aj po ich užívaní je potrebné našu črevnú mikrobiotu čo najlepšie regenerovať a živiť.
Dopriať si dostatok spánku a menej stresu. Okrem stravy a antibiotík má negatívny vplyv na naše črevné baktérie aj nekvalitný spánok a stres. Zdravie črevných baktérií vieme ovplyvniť naším životným štýlom a to pozitívnym aj negatívnym smerom.