Jesť mäso? Aké, koľko a prečo? To je častá dilema. Niekomu mäso nechutí, niekto ho neje z etických či ekologických dôvodov, iný ho „musí“ mať každý deň. Aký je náš názor na konzumáciu mäsa?
Človek je omnivor, teda naše telo je uspôsobené na konzumáciu jedál zo živočíšnych aj rastlinných zdrojov. Je možné jesť len rastlinnú stravu, no vtedy telu chýbajú mnohé minerály a vitamíny, ktoré je potrebné umelo dopĺňať.
Je to najmä vit. B12, ktorý sa nachádza len v živočíšnej strave a je pre naše zdravie esenciálny.
Rovnako je živočíšna strava lepším zdrojom zinku či železa, ale aj selénu či fosforu, lepšie využiteľných bielkovín či esenciálnych mastných kyselín. Práve kvalitné chudé mäso je dobrým zdrojom týchto zložiek.
Hovorí sa, jedzte mäso maximálne 2x do týždňa. Táto informácia je platná pre mäso červené a spracované. Odporúčanie znejú, zjesť maximálne 2 porcie (300 g) červeného mäsa týždenne.
Medzi červené mäso patrí hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, divina, nepatrí sem hydina, či králičie mäso ani ryby. Spracované mäso zahŕňa klobásy, salámy, slaninu, šunku či paštéty a podobne.
Pri tepelnej úprave mäsa (ale aj iných potravín) vznikajú karcinogénne látky takzvané polycyklické aromatické amíny. Telo si s nimi vie poradiť, pokiaľ ich nie je príliš. Pomáha aj konzumácia čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré tejto eliminácii pomáhajú vďaka obsahu vitamínov a antioxidantov.
Pri trávení hémového železa červeného mäsa vznikajú v črevách aj ďalšie karginogénne látky, ako aj cytotoxické a genotoxické aldehydy pri peroxidácii tukov. Spracované mäso udením rovnako obsahuje látky, ktoré patria medzi karcinogény, zároveň obsahujú veľa soli či dokonca stabilizátory.
Pri obmedzenej konzumácií dokáže náš organizmus tieto látky eliminovať. Preto je dôležité obmedzovať ich príjem a jesť ich ideálne 2x do týždňa, maximálny odporúčaný príjem je 70 g na deň.
A keďže jeden steak môže mať 150 g, anglické raňajky obsahovať až 130 g spracovaného mäsa a kebab až 130 g mäsa, pamätať si 2x do týždňa je jednoduchšie ako rátať porcie.
Nespracované biele mäso neobsahuje hém ako červené mäso a preto nevzniká problém s tvorbou karcinogénnych látok pri jeho trávení. Obsahuje síce asi o polovicu menej železa, selénu či zinku a len 1/3 vitamínu B12 ako hovädzina, má však aj menej tuku a o čosi menej cholesterolu.
Denná konzumácia vareného, duseného, či inak grilovaného upraveného bieleho mäsa z kvalitného zdroja (domáceho chovu, voľného výbehu) je zdravotne nezávadná.
Biele chudé mäso je skvelým doplnkom diéty, je vhodné pre ľudí trpiacich obezitou či cukrovkou, rovnako je veľmi vhodné pre starších ľudí, ktorí potrebujú jesť dostatok kvalitných proteínov.
Opäť je však dôležitá šetrná kuchynská úprava, ideálne varením a dusením. Pečené a grilované mäso je vždy dobre kombinovať s čerstvým šalátom.