V akej forme a v akom množstve je ideálne jesť sacharidové jedlá ako chlieb, cestoviny či ryžu pri chudnutí? V tomto článku otázok a odpovedí (Q&A) sa na to pozrieme.
Q: Po jedle, v ktorom nie sú sacharidy (zelenina, mäso), dostanem behom krátkej chvíľky vlčí hlad. Je mi mdlo a pomôže mi, keď si dám kúsok chleba. Chcem schudnúť, ale potrebuje cukor. Čo mám robiť?
A: Pre dobrú kontrolu pocitu hladu a sýtosti a pre efektívne chudnutie bez hladu je najlepšie, ak jedlo obsahuje všetky živiny – bielkoviny, tuky aj sacharidy.
Vlčí hlad sa dostaví obyčajne pri nepravidelnom stravovaní, pri dlhodobejšom hladovaní alebo pri príjme stravy chudobnej na živiny a energiu.
- Sacharidy a hlavne zložité polysacharidy (zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny, ryža, zemiaky) s obsahom vlákniny majú dobrú sýtiacu schopnosť, ale ideálna je ich kombinácia spolu s bielkovinami, ktoré v strave zasýtia najviac.
- Preto by ste ani pri redukčnej diéte nemali jesť jedlo s prevahou jednej živiny, ale pestrú stravu s obsahom všetkých živín zároveň.
- Zelenina obsahuje hlavne sacharidy, a ak ju budete jesť napríklad so syrom, tvarohom či šunkou, ktoré doplnia bielkoviny a tuk, zasýti vás viac. To isté platí v prípade celozrnných obilnín (napr. chlieb), ktoré taktiež treba kombinovať nielen s tukom vo forme nátierok ale aj s bielkovinami (šunka, syr, tvarohové nátierky, rybacie výrobky alebo vajíčko).
- Po zjedení jogurtu predlžíte pocit sýtosti napríklad tak, že si pridáte nestráviteľné polysacharidy - vlákninu, čiže ovsené vločky, celozrnné pečivo, ovocie alebo zeleninu.
- Pocit hladu pomáha kontrolovať aj dobrý pitný režim a príjem neenergetických tekutín a pravidelné jedenie menších dávok jedla počas dňa. Ideálne tri hlavné a dve menšie jedlá denne.