Celozrnné pečivo je výživovo hodnotné. Obsahuje množstvo vlákniny, vitamíny skupiny B a minerálne látky. Zároveň má nižší glykemický index, energia z neho sa uvoľňuje pomalšie, čo prospieva zdraviu aj sýtosti. Zasýti na dlhšiu dobu ako biele pečivo.
Ako v množstve viaczrnných, tmavých, kváskových a iných chlebíkov spoznať ten, ktorý je skutočne celozrnný?
Ako celozrnný môže byť označený pekársky výrobok, ktorý obsahuje najmenej 80% celozrnnej múky. Ak teda NIE JE v zložení na etikete výrobku uvedená na prvom mieste celozrnná múka, nejedná sa o celozrnný výrobok. Aj keď niekedy sa namiesto časti celozrnnej múky pridávajú do výrobkov otruby.
Ak chlieb nie je balený a nemá pri sebe informáciu o zložení, spýtajte sa naň v pekárni.
Chlieb na obrázku môže vyzerať ako celozrnný, avšak tmavý alebo celozrnný vzhľad, či semiačka na vrchu nie sú indikátor kvality.
Celozrnné chleby majú väčšinou menej energie ako bežné chleby, a to 815 kJ/100 g. Bežne sa energia chleba pohybuje okolo 1000 kJ/100g. Množstvo vlákniny by malo byť viac ako 5g/100g chleba.
Ak sa chcete stravovať zdravo, oplatí sa čítať etikety, aj u chlebíka.