Aký druh masla zvoliť v redukčnom režime a aké množstvo? Je arašidové maslo vhodné pri chudnutí? Odpoveď na tieto otázky sa dozviete v tomto článku (Q&A).
Q: Zaujíma ma, či je v rámci chudnutia lepšie jest klasické kravské maslo alebo rastlinne margaríny?
A: Pri redukčnej diéte je potrebné kontrolovať príjem všetkých tukov. Energetická hodnota jedného gramu tuku je rovnaká a je jedno, či je to tuk rastlinný alebo živočíšny.
Základný rozdiel medzi živočíšnymi a rastlinnými tukmi je ten, že živočíšne tuky obsahujú vo vyššej miere nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení.
Kravské maslo a margaríny obsahujú menej tuku a menej energie ako bravčová masť a olivový olej, ktoré sú takmer 100% tuky (majú porovnateľnú aj energetickú hodnotu).
Maslo obsahuje asi 80% tuku a má vyšší obsah nasýtených mastných kyselín ako rastlinné maslá. Tie, podľa druhu výrobku, môžu obsahovať od 30 až do 80% tuku.
Našim klientom odporúčame uprednostňovať bežné rastlinné margaríny a vyberať si podľa osobnej chuti.
Rastlinné margaríny neobsahujú cholesterol, ktorý sa nachádza len v potravinách živočíšneho pôvodu. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, u ktorých bol dokázaný priaznivý vplyv na zdravie, sú obohatené o vitamíny a dobre sa roztierajú.
Odporúčame Vám, aby ste prehodnotili svoje stravovacie zvyklosti a nenatierali si chlieb a pečivo tukom vždy automaticky.
Chlieb si natierajte rastlinným tukom iba vtedy, ak ho jete v kombinácii so zeleninou.
Ak sú súčasťou jedla potraviny, ktoré tuk obsahujú, ako napríklad syr, šunka, mäsové nárezy, vajíčka, ryby, nátierka, chlieb si tukom nenatierajte.
Počas redukčnej diéty je potrebné príjem tukov a energie kontrolovať a je jedno, či sú tuky živočíšneho alebo rastlinného pôvodu.
Treba dať pozor aj na ghee maslo (rozpustené maslo), ktoré obsahuje viac energie ako klasické živočíšne maslo.
Zistenia dokazujú, že viac ako 64 percent všetkých prijatých tukov sú skryté tuky v potravinách, ktoré na prvý pohľad ako tukové nevyzerajú. V čo najväčšej miere sa snažte preto jesť jedlo doma pripravené, aby ste príjem tukov a energie mali pod kontrolou.
Q: Môžem počas redukčnej diéty jesť arašidové maslo?
A: Počas redukčnej diéty môžete konzumovať aj arašidové maslo, ale s mierou.
Arašidové maslo má menej energie ako bežné maslo. Rozdiel je asi 500 kJ v prospech arašidového masla.
Pre porovnanie, živočíšne maslo v 100g obsahuje 80 gramov tuku, pričom 50 gramov tvoria tuky nasýtené. Arašidové maslo obsahuje 50 gramov tuku a len 9,5 gramu nasýtených mastných kyselín. „Zdravšie“, nenasýtené mastné kyseliny, tvoria v arašidovom masle asi 40 gramov.
Arašidové maslo neobsahuje cholesterol, je bohaté na vitamín E a vlákninu. Aj napriek jeho vyhovujúcim nutričným parametrom by ste ho počas redukčnej diéty mali jesť s mierou.
Počas diéty si na chlieb alebo pečivo natrite iba tenkú vrstvu.
Môžete ho jesť samotné s chlebom/pečivom alebo pridať aj zeleninu.
Pozor si dávajte najmä na kombináciu s ovocím alebo ovocným džemom.
V takomto prípade ide už sacharidové raňajky, ktoré si počas redukčnej diéty môžete dopriať naozaj iba výnimočne.