Fit tyčinky

Otázka

Je to skutočne pravda, že v müsli tyčinkách sa nachádzajú škodlivé tuky?

Odpoveď

Aj napriek tomu, že müsli tyčinky sa považujú za zdravú pochúťku, testy potvrdili, že niektoré druhy „fit“ tyčiniek obsahujú škodlivé transmastné kyseliny. 

Vyššie množstvo transmastných kyselín bolo zistené v menej kvalitných druhoch müsli tyčiniek, ktoré mali vyšší podiel tukov a vyššiu energetickú hodnotu. Transmastné kyseliny majú negatívny vplyv na zdravie a zvyšujú riziko vzniku srdcovo cievnych a iných chorôb. Ich zdrojom vo „fit“ tyčinkách sú nekvalitné tuky, použité pri výrobe alebo obsiahnuté v pridaných ingredienciách. Najvyššie hodnoty škodlivých mastných kyselín boli zistené u tyčiniek s čokoládovými a jogurtovými polevami. Tieto zistenia opäť potvrdili slová odborníkov, ktorí odporúčajú všímať si informácie na výrobku a vyberať si tie potraviny, ktoré majú dobré výživové parametre. Ak na výrobku chýba informácia o obsahu transmastných kyselín, to ešte neznamená, že vo výrobku nie sú. V takomto prípade sa orientujte podľa obsahu tuku. Čim menej tuku je v tyčinke, tým je aj nižšia pravdepodobnosť výskytu škodlivých mastných kyselín. Transmastných kyselín by sme mali prijímať čo najmenej a rozhodne by sme nemali prekročiť bezpečné denné množstvo, čo je 2,5 gramu. Preto si vždy zvážate, aký druh tyčinky si vyberiete a koľko ich zjete. Nemali by byť stálou súčasťou vášho jedálnička, ale skôr len ako príležitostná pochúťka. Transmastné kyseliny obsahujú aj mnohé ďalšie potraviny ako sú napríklad pekárenské výrobky, sušienky, sladkosti, čokolády, bonbóny, zmrzliny, instantné výrobky, stužené margaríny a vo vysokom množstve jedlá pripravené vysmážaním a fritovaním. Prirodzene sa nachádzajú v mlieku a mliečnych výrobkoch a mäse prežúvavcov.