Dobré toasty na diétne raňajky

Otázka

Dočítal som sa, že toasty môžu obsahovať škodlivý akrylamid. Dosť často ich jedávam, a preto ma zaujíma, ako akrylamid vzniká?

Odpoveď

Akrylamid vzniká pri vysokej teplote počas tepelnej úpravy potravín, ktoré majú vysoký podiel sacharidov. 

Akrylamid vzniká pri teplote vyššej ako 120 °C vzájomnou reakciou glukózy a fruktózy s aminokyselinou asparagínom a to počas vyprážania, pečenia a grilovania. Jeho príjmu v strave sa nevyhneme, pretože sa nachádza v pekárenských výrobkoch, raňajkových cereáliach, chipsoch, zemiakových hranolčekoch, pečených zemiakoch, keksoch, krekroch, krehkom chlebe ale aj v káve. Obsahuje ho aj sušené ovocie, pečená zelenina, niektoré druhy pražených orechov a mäsových výrobkoch s obsahom múky, ako sú párky, alebo špekáčiky a ďalšie potraviny. Akrylamid bol zistený v širokej škále potravín vyrobených priemyselne, ale aj pripravených doma. Keďže je zdraviu škodlivý, mali by sme ho v strave prijímať čo najmenej. Riešením je racionálne stravovanie a správny výber potravín. Rovnako aj vhodne zvolená kuchynská úprava. Preferujte varenie a dusenie, pri ktorom teplota neprekročí 100 °C a akrylamidy nevznikajú. Jedlo tepelne vždy upravujte iba nevyhnutne potrebný čas, a preto aj toasty opekajte krátko a iba do jemného zhnednutia. Príliš opečené, alebo spálené časti nejedzte.