Diéta bez cukru

Otázka

Ušetrím polovicu kalórií keď budem pri pečení používať stéviový cukor?

Odpoveď

Použitím stéviového cukru kalorickú hodnotu pripravenej sladkosti o polovicu neznížite. Na polovicu sa zníži len energia pochádzajúcu z kryštálového cukru v pôvodnom recepte. 

Stéviový cukor je zmes repného cukru a extraktu zo Stévie cukrovej. Je ľahko rozpustný, ale na 100 g obsahuje porovnateľné množstvo kalórií ako 100 g kryštálového cukru. Jeho výhodou je to, že ho stačí použiť o polovicu menej ako bežného cukru. To však neznamená, že sa jedlo zmení automaticky na diétne. Energetickú hodnotu sladkých jedál tvorí nielen pridaný cukor ale aj cukor, tuk a bielkoviny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ďaľších použitých surovinách. Je to múka, tuky, vajcia, oriešky, med, čerstvé, sušené a kandizované ovocie, džemy alebo čokoláda. Počas redukčnej diéty stále platí pravidlo kontroly prijatého množstva energie a zníženého príjmu sacharidových potravín. Pozri aj