Celozrnný chlieb na chudnutie

Otázka

Aké sú rozdiely medzi múkami: pšeničná, ražná, pohánková, špaldová, ovsená na používanie pri diéte, ale i pre zdravie? Chlieb si pečiem v domácej pekárni a pridávam aj pšeničné otruby, klíčky a ľanové semienka.

Odpoveď

Rozdiel medzi pšeničnou, ražnou, pohánkovou, špaldovou a ovsenou múkou je najmä v spektre zastúpených vitamínov a minerálnych látok. 

Pohánková múka na rozdiel od ostatných neobsahuje lepok. Energetická hodnota múk je porovnateľná a závisí od druhu a odrody obilniny (1300 až 1500 kJ/100g). Rozdiely v zastúpení hlavných živín v jednotlivých druhoch múk sú minimálne. Hlavným zdrojom energie sú sacharidy v množstve 70 až 75 gramov na 100 gramov. Bielkoviny a tuky sú zastúpené v menšej miere. Vo všeobecnosti platí, že akákoľvek múka, ak je celozrnná má vyšší obsah vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Napríklad celozrnná pšeničná múka na 100 gramov obsahuje trikrát viac vlákniny ako biela pšeničná múka. Domáce pečenie chleba je dobré riešenie. Dáva možnosť použiť rôzne druhy múky a pripraviť si chlieb podľa vlastnej chuti. Pridaním klíčkov, otrúb a ľanových semienok môžete významne zvýšiť obsah vlákniny v chlebe. Zároveň sa však zvýši aj energetická hodnota chleba. Aj v prípade, že chlieb je zdravý a doma pripravený, mali by ste ho vždy konzumovať v rozumnom množstve, nie viac ako 200 gramov denne. Ak ste sa rozhodli schudnúť, dennú dávku chleba znížte približne na 120 g denne.