Glutamát sodný v diéte

Otázka

Ako to je? Škodí glutamát sodný, alebo nie?

Odpoveď

Podľa najnovších výskumov sa nepreukázali žiadne škodlivé účinky glutamátu sodného na zdravie.

Na základe výskumov klasifikoval Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv glutamát sodný, ako zložku potravín, ktorá sa môže považovať za bezpečnú. Vyžaduje sa však, aby jeho prítomnosť v potravine bola uvedená na obale výrobku. Glutamát sodný  má výrazné chuťové vlastnosti a potravinám pridáva na príťažlivosti. Špecifická chuť, ktorú navodzuje,  sa označuje ako „ umami“. Glutamát sa prirodzene vyskytuje v každej rastlinnej a živočíšnej potravine. Obsahujú ho napríklad huby, paradajky, hrášok, kukurica, syry. Umelo sa pridáva  do priemyselne spracovaných potravín. Najčastejšie ho obsahujú ázijské potraviny, práškové polotovary, polievky, omáčky, dochucovadlá, dressingy, bujóny, spracované mäsové výrobky, výrobky z hydiny a morských živočíchov, mrazené jedlá, slané snacky, zemiakové a kukuričné lupienky a ďalšie potraviny. Priemyselne spracované potraviny, bez ohľadu na  obsah glutamátu, netvoria základ zdravého stravovania. Ak sa chcete stravovať kvalitne  a zdravo, vylúčte ich zo svojho jedálnička úplne, alebo ich  konzumujte čo najmenej.