Spýtajte sa na chudnutie a diéty

Aby ste sa o chudnutí a diétach dozvedeli všetko, čo potrebujete, pripravili sme pre vás rubriku Spýtajte sa na chudnutie a diéty.
Máte možnosť opýtať sa na čokoľvek, čo vás trápi pri chudnutí a dodržiavaní diéty, v čom by ste potrebovali poradiť, prípadne si overiť správnosť postupu vášho chudnutia. Otázky nám zasielajte na adresu otazka@kompliment.sk

Odpoveď na vašu otázku nájdete každý týždeň, vždy v stredu, na webovej stránke www.kompliment.sk v rubrike Spýtajte sa na chudnutie a diéty.

  • 26 máj 2016

    Otázka:

    Mám počas chudnutia jesť radšej kváskový chlieb ako bežný kysnutý?

    Odpoveď:

    Kváskový chlieb odporúčame! V porovnaní s bežným kysnutým chlebom  má lepšie výživové vlastnosti.

    Uprednostňujte kváskový chlieb vyrobený z celozrnnej múky a počas chudnutia ho jedzte  v primeranom množstve. Kváskový chlieb má vysokú sýtivosť a vďaka  fermentácii (... viac

  • 15 marec 2016

    Otázka:

    Ako je podľa vás najlepšie pripraviť pšeno na slano?

    Odpoveď:

    Pri chudnutí  a redukčnej diéte je najlepšie kombinovať uvarené pšeno so zeleninou v pomere 1:5.

    Napríklad 30 až 40 gramov uvareného pšena  a 150 až 200 gramov zeleniny. Vhodná je listová zelenina, napríklad čerstvý špenát, rukola, ale aj uhorka, reďkovka, pór, paprika,... viac

  • 15 december 2015

    Otázka:

    Ako si mám upraviť štedrovečerné menu, keď mám dnu?

    Odpoveď:

    Z jedálnička  by ste mali vylúčiť, alebo výrazne obmedziť potraviny, ktoré majú vyšší obsah  purínov. 

    Dopriať si môžete tradičnú oplátka s medom, kapustnicu s hubami a zemiakmi, bez mäsa a údenín. Namiesto kapra, ktorý v 100 gramoch  obsahuje 55 mg purínov, zvoľte... viac

  • 09 december 2015

    Otázka:

    Akú rybu by som si mala pripraviť na štedrovečernú večeru keď som v redukčnom režime?

    Odpoveď:

    Rybie mäso je nutrične hodnotné  a  patrí k diétnym potravinám.   

    Je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálnych látok. Energetickú hodnotu ovplyvňuje najmä obsah tuku v rybacom mäse. V  sto gramoch môže obsahovať  1 až 30 gramov tuku... viac

  • 05 december 2015

    Otázka:

    Ako si správne vybrať z ponuky čokoládových figúrok?

    Odpoveď:

    Čokoládové figúrky sú vo väčšine vyrobené  z mliečnej čokolády rozdielnej kvality, alebo hmoty, ktorá čokoládou  nie je.   

    Preto je dôležité sledovať informácie o zložení výrobku  uvedené na obale.  Mliečna čokoláda by mala obsahovať  30 percent, najmenej  však 25... viac

  • 20 október 2015

    Otázka:

    Podporuje citrónová voda chudnutie? Ja ju pijem už od leta a doteraz som neschudla!

    Odpoveď:

    Pitie vody s citrónom je jedným z mýtov  o chudnutí. 

    Na to, aby ste schudli, piť vodu s citrónom, nestačí. Sama ste sa o tom aj presvedčili. Je jedno, či citrónovú vodu budete piť  teplú, studenú, na lačno, ráno,  alebo večer, nadbytočné kalórie nespáli. Vo vzťahu k... viac

  • 14 október 2015

    Otázka:

    Ako to je? Škodí glutamát sodný, alebo nie?

    Odpoveď:

    Podľa najnovších výskumov sa nepreukázali žiadne škodlivé účinky glutamátu sodného na zdravie.

    Na základe výskumov klasifikoval Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv glutamát sodný, ako zložku potravín, ktorá sa môže považovať za bezpečnú. Vyžaduje sa však, aby... viac

  • 06 október 2015

    Otázka:

    Myslite si, že výber potravín, ktoré majú mať DPH 10 percent je správny?

    Odpoveď:

    Vzhľadom  na  výživové  štandardy  zdravého stravovania, podľa nášho názoru, je  výber potravín nesprávny. 

    Pri porovnaní  vybraných potravín  s potravinovou pyramídou, ktorá  názorne vyjadruje optimálne zastúpenie  potravín a ich  množstvo v racionálnom jedálničku, je... viac

  • 31 august 2015

    Otázka:

    Ako mám správne uskladňovať ľanový olej?

    Odpoveď:

    Ľanový  olej vždy uskladňujte v chladničke.

    Ľanový olej sa rýchlo kazí a preto má krátku dobu spotreby. Dôvodom  je vysoký obsah  omega-3 alfa linolénovej kyseliny (ALA), ktorá je  obzvlášť citlivá  na pôsobenie kyslíka  a svetla. Oxidácia spustí polymerizačné reakcie,... viac

  • 19 august 2015

    Otázka:

    Budem chudnúť lepšie, keď úplne vylúčim soľ?

    Odpoveď:

    Chudnutie je vždy výsledkom negatívnej energetickej bilancie a nie príjmu soli.

    Chlorid sodný, kuchynská soľ, je minerálna látka, ktorá  síce dennú bilanciu energie neovplyvňuje, ale   jej príjem má byť kontrolovaný  a to najmä zo zdravotných dôvodov. Denne by sme nemali... viac

Stránky