Spýtajte sa na chudnutie a diéty

Aby ste sa o chudnutí a diétach dozvedeli všetko, čo potrebujete, pripravili sme pre vás rubriku Spýtajte sa na chudnutie a diéty.
Máte možnosť opýtať sa na čokoľvek, čo vás trápi pri chudnutí a dodržiavaní diéty, v čom by ste potrebovali poradiť, prípadne si overiť správnosť postupu vášho chudnutia. Otázky nám zasielajte na adresu otazka@kompliment.sk

Odpoveď na vašu otázku nájdete každý týždeň, vždy v stredu, na webovej stránke www.kompliment.sk v rubrike Spýtajte sa na chudnutie a diéty.

  • 22 december 2017

    Otázka:

    Vedeli by ste mi poradiť, ako pripraviť vianočný zemiakový šalát, aby mal menej kalórií, ale chutil rovnako?

    Odpoveď:

    Zemiakovému  šalátu dodá najviac energie majonéza.

    Ak  chcete  ušetriť energiu, zmeňte recept na jej prípravu. Doma pripravená majonéza z jedného žĺtka, lyžičky horčice, soli, citrónovej šťavy a asi 200 ml oleja má 7 790 kJ. Porovnateľné... viac

  • 13 december 2017

    Otázka:

    Dobroty z vianočných trhov si vychutnávam dosť často. Myslite, že je to až také zlé?

    Odpoveď:

    Bežné menu  z vianočných trhov  môže mať  4000 až  5000 kJ, čo je viac ako  polovica  dennej dávky energie.  Ak si  ho v predvianočnom období doprajete  jeden až  dvakrát, je  to v poriadku. Pravidelná  konzumácia  dobrôt  z vianočných trhov sa však môže negatívne odraziť na... viac

  • 01 december 2017

    Otázka:

    Po štyridsiatke som trošku pribrala a zmenila sa mi postava, dá sa to napraviť

    Odpoveď:

    Zdravé stravovanie a pravidelné cvičenie je najlepší spôsob ako si udržať štíhlosť a dobrú postavu.

    Zmena kvality telesných tkanív a zloženia tela je fyziologická a súvisí s vekom. Po štyridsiatke  sa znižuje podiel svalovej hmoty a klesá telesná zdatnosť.  Spomaľuje sa... viac

  • 23 november 2017

    Otázka:

    Manžel úspešne drží redukčnú diétu, ale chýba mu kečup a štipľavé omáčky. Čím ich môže nahradiť, aby diétu neporušil?

    Odpoveď:

    Najlepšou voľbou je salsa  pripravená z čerstvých surovín.

    Kečup, štipľavé omáčky a rôzne dipy dodávajú jedlu  zbytočné kalórie naviac. Navyše majú nízku nutričnú hodnotu a obsahujú rôzne konzervanty a ďalšie pridané látky. Z jedálnička  ich odporúčame vyradiť nielen pri... viac

  • 16 november 2017

    Otázka:

    Tradičné sacharidové prílohy som vymenila za bulgur, kuskus, pšeno a quinou. Je to lepšie pri chudnutí?

    Odpoveď:

    Pri chudnutí je dôležité v akom množstve a ako často sacharidové prílohy konzumujete.

    Pri redukčnej diéte je potrebné znížiť príjem sacharidov, a preto aj kontrolovať príjem sacharidových príloh. Quinoa, pšeno, bulgur, amarant, pohánka, kuskus sú sacharidové potraviny a ... viac

  • 26 máj 2016

    Otázka:

    Mám počas chudnutia jesť radšej kváskový chlieb ako bežný kysnutý?

    Odpoveď:

    Kváskový chlieb odporúčame! V porovnaní s bežným kysnutým chlebom  má lepšie výživové vlastnosti.

    Uprednostňujte kváskový chlieb vyrobený z celozrnnej múky a počas chudnutia ho jedzte  v primeranom množstve. Kváskový chlieb má vysokú sýtivosť a vďaka  fermentácii (... viac

  • 15 marec 2016

    Otázka:

    Ako je podľa vás najlepšie pripraviť pšeno na slano?

    Odpoveď:

    Pri chudnutí  a redukčnej diéte je najlepšie kombinovať uvarené pšeno so zeleninou v pomere 1:5.

    Napríklad 30 až 40 gramov uvareného pšena  a 150 až 200 gramov zeleniny. Vhodná je listová zelenina, napríklad čerstvý špenát, rukola, ale aj uhorka, reďkovka, pór, paprika,... viac

  • 15 december 2015

    Otázka:

    Ako si mám upraviť štedrovečerné menu, keď mám dnu?

    Odpoveď:

    Z jedálnička  by ste mali vylúčiť, alebo výrazne obmedziť potraviny, ktoré majú vyšší obsah  purínov. 

    Dopriať si môžete tradičnú oplátka s medom, kapustnicu s hubami a zemiakmi, bez mäsa a údenín. Namiesto kapra, ktorý v 100 gramoch  obsahuje 55 mg purínov, zvoľte... viac

  • 09 december 2015

    Otázka:

    Akú rybu by som si mala pripraviť na štedrovečernú večeru keď som v redukčnom režime?

    Odpoveď:

    Rybie mäso je nutrične hodnotné  a  patrí k diétnym potravinám.   

    Je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálnych látok. Energetickú hodnotu ovplyvňuje najmä obsah tuku v rybacom mäse. V  sto gramoch môže obsahovať  1 až 30 gramov tuku... viac

  • 05 december 2015

    Otázka:

    Ako si správne vybrať z ponuky čokoládových figúrok?

    Odpoveď:

    Čokoládové figúrky sú vo väčšine vyrobené  z mliečnej čokolády rozdielnej kvality, alebo hmoty, ktorá čokoládou  nie je.   

    Preto je dôležité sledovať informácie o zložení výrobku  uvedené na obale.  Mliečna čokoláda by mala obsahovať  30 percent, najmenej  však 25... viac

Stránky