Vláknina uľahčuje chudnutie

Vláknina je významnou zložkou potravy aj napriek tomu, že telu neposkytuje žiadne živiny. Okrem toho, že má  množstvo zdravotných benefitov je aj dôležitým  pomocníkom pri  chudnutí. 

Ako pomáha? 

•    Vláknina v potrave znižuje jej energetickú výdatnosť. Jedlo s obsahom vlákniny dodá menej energie ako rovnako veľká porcia jedla, ktoré  ju neobsahuje. 
•    Vláknina znižuje hladinu cukru v krvi a tým aj vylučovanie inzulínu, hormónu, ktorý je zodpovedný za ukladanie tuku. 
•    Jedlo s obsahom vlákniny zasýti skôr, pretože v žalúdku zväčšuje svoj objem. 
•    Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a predlžuje pocit sýtosti po jedle.
•    Podporuje  pravidelné vyprázdňovanie.

Toto všetko sú dôvody, pre ktoré chudnúci diétu s obsahom vlákniny dobre tolerujú. Nepociťujú hlad a preto ani nezažívajú negatívne pocity, ktoré sú s ním spojené. Diétu a chudnutie ľahšie zvládajú. Pravdepodobnosť, že chudnutie vydržia až do konca  a cieľ dosiahnu, je veľmi vysoká.  

Denná dávka vlákniny 
Tridsať gramov vlákniny je vhodná denná dávka. Najlepšie je prijímať ju v prirodzenej forme z potravy. Obsahujú ju celozrnné pekárenské výrobky, obilniny, orechy, strukoviny, semená, byliny a koreniny, zelenina a ovocie. Viac by sme mali prijať rozpustnej vlákniny, asi 75 percent z odporučeného množstva, ktorú obsahuje najmä zelenina a ovocie. Len 25 percent by mala tvoriť  vláknina nerozpustná, ktorú obsahujú  šupky celozrnných obilnín, otruby, orechy, semená, niektoré druhy zeleniny  a šupky ovocia  a paradajok.  
Aj príjem vlákniny má svoje limity. Nemali by sme jej prijať viac ako 60 gramov denne. Príliš vysoký príjem vlákniny môže znížiť využiteľnosť niektorých vitamínov a minerálnych látok, najmä vápnika a železa. 

Bonus naviac
Potraviny, v ktorých sa vláknina prirodzene nachádza, chutia nielen nám, ale aj probiotickým baktériám v hrubom čreve. Vláknina podporuje rast probiotických baktérií a napomáha obnoveniu črevnej mikroflóry. Tým podporuje obranyschopnosť organizmu a zvyšuje imunitu. Zohráva  dôležitú úlohu pri prevencii civilizačných chorôb ako je obezita, cukrovka, ochorenia srdca, ciev a hrubého čreva.

Redukčný jedálniček 
Správne zostavený redukčný jedálniček má obsahovať najmä zeleninu, v množstve 500 až 600 gramov denne, asi 150 gramov čerstvého ovocia, v primeranom množstve celozrnné pekárenské výrobky, obilniny, orechy, strukoviny a semená. A tiež  aj kyslomliečne výrobky, syry, chudé mäso, vajcia a ryby. Dodržiavať je potrebné aj správny pitný režim. 

Tip
Podrobný zoznam potravín vhodných pri chudnutí, jedálniček a recepty na chudnutie nájdete v knihe Fresh diet.

Napísala: PhDr., Mgr. Katarína Skybová